Edwin en Petra van Waddenvarkens: Hard werken maakt niet ongelukkig

Het valt niet mee om gehurkt te blijven zitten als een 250 kilogram zwaar varken je enthousiast begroet. Petra vindt het wel grappig.

Waarschijnlijk het meest mediagenieke varkensbedrijf van het Hogeland is te vinden in de polder bij Uithuizermeeden. Edwin (47) en Petra Spa (41) runnen daar Waddenvarkens. Varkens in Nood gaf vijf sterren voor de diervriendelijke en duurzame manier waarop ze hun dieren houden.

Druk, druk, druk. Edwin en Petra draaien ieder tachtig uur per week. ´In december wel honderd´, vertelt Edwin. ´Dan staan we tot de feestdagen op tal van kerstmarkten en fairs. Nou, dan kun je ons wegdragen als het eenmaal kerst is. Maar we vinden een eigen bedrijf heerlijk. En van hard werken word je niet ongelukkig. Het bedrijf is tegelijkertijd onze hobby.´

Extra druk was het de laatste tijd na een lovend artikel in de Volkskrant. Petra: ´De online bestellingen stroomden binnen, vooral uit Noord- en Zuid-Holland. Het waren er zoveel dat het voor ons voordeliger was het vlees zelf te bezorgen. Dus ik met de bestelbus op pad. Een vrouw die opendeed, riep direct haar man erbij: ´kijk, de boerin komt helemaal voor ons uit Groningen´.´

Edwin en Petra kochten het boerderijtje vlak bij de waddenkust in 2006, waar ze wonen met Zonne (15), Noah (12) en Jente (8). Ze wilden weg uit Lellens en zochten vooral ruimte. De eerste varkens kwamen in 2011. Daarna ging het snel. ´We waren bij een biologische varkensboer en daar schrokken we van de beperkte ruimte voor de varkens. De normering is lang niet streng genoeg. Op de reclame en etiketten zie je dat ze daar baden in de ruimte, maar dat valt in de praktijk vies tegen.´

De hoogdrachtige zeug Sien wentelt zich in de modderpoel.

Dat kan en moet anders, dachten beiden. Edwin nam afscheid van de houthandel waar hij werkte en Petra zegde haar baan als peuterjuf op. Inmiddels hebben ze honderd varkens, een kruising tussen een Bonte Bentheimer en een Duroc. De dieren beschikken over alle ruimte en kunnen luieren in modderpoelen. Het hele jaar lopen ze buiten, ze kunnen schuilen in shelters.

In totaal beschikt het ondernemersduo over 8 hectare grond. Behalve in Uithuizermeeden lopen er varkens in Meerstad, Middelstum, Uithuizen, Zuidhorn en Groningen (Oosterpoort). En dan zijn er ook nog kippen. ´Dat zijn geen plof- maar bofkippen´, zegt Edwin. ´Ook de kippen krijgen hier alle ruimte en ze leven langer. Verder verkopen we rundvlees, van Limousine koeien van de familie Smit in Oosterwijtwerd.´

De verkoop gaat online, via de boerderijwinkel (vrijdag en zaterdag) en markten. Elke dinsdag en vrijdag staat Edwin met een kraam op de Vismarkt in Groningen. Ook is het vlees van Waddenvarkens verkrijgbaar bij EigenErf in Schipborg.

Edwin en chef-kok Steven Klein Nijenhuis garen maandag drie buiken in De Librije

Eerder dit jaar was Alain Caron, chef-kok van Franse origine, voor BinnensteBuiten (KRO/NCRV) te gast bij Edwin en Petra. Hij kreeg een rondleiding en kookte een gerecht van varkensvlees. De aflevering is nog te zien op de website van het tv-programma.

Maandag (10 september) ontmoet Edwin een nog beroemdere chef-kok, Jonnie Boer van De Librije in Zwolle. ´Vroeger zei ik: als mijn vlees ooit eens bij Jonnie mag liggen… Maandag is het zover. Steven Klein Nijenhuis, sterkok van herberg Onder de Linden in Aduard, en ik garen drie buiken in De Librije. Die laten we proeven aan vierhonderd gerenommeerde koks. Daar ben ik best trots op. Veel beter kan toch niet?´

Wie eens wil rondkijken op het bedrijf van Edwin en Petra hoeft niet lang te wachten: op zaterdag 15 en zondag 16 september houden ze open dagen. Meer informatie staat op hun website.

waddenvarkens.nl

binnenstebuiten.kro-ncrv.nl/fragmenten/varkens-in-groningen