Gemiddelde leeftijd in Wetsinge keldert tijdens pannenkoekendag

Hulpmolenaar Enie helpt een klant.

Klein Wetsinge lijkt zaterdagnamiddag een verjongingskuur te hebben ondergaan. Opvallend veel kinderen lopen met hun ouders rond in het dorpje. Reden: de Kinderpannenkoekenroute.

De eerste twee uren verliepen erg rustig. Té rustig. Buien trokken over en hielden de mensen thuis. Zodra het eenmaal droog is, verschijnen de bezoekers.

Een pannenkoek begint met een ei, of kip. Gelukkig kun je voor beide terecht bij Martha en Jelte, de bewoners van Huisje Weltevree. Martha heeft direct ook maar een mini-vlooienmarkt in de schuur georganiseerd.

Martha (links) heeft zojuist eieren en yoghurt verkocht.

De tweede ingrediënt is meel, te verkrijgen bij de 9-jarige Enie, hulpmolenaar volgens haar badge. In molen De Wetsinger verkoopt ze meel, gemalen in molen Joeswert in Feerwerd.

Drukke en rustige momenten wisselen elkaar af. Enie doodt de tijd met een acrobatische oefening.

Haar opa, Ids van der Honing, kijkt goedkeurend toe. Samen met Bert Leeuw houdt de gepensioneerd tandarts de molen uit 1872 vandaag draaiende. ´Ik ben invalmolenaar, Bert is hier vast.´

Ids en Bert zijn aan het kruien, de wind is gedraaid van zuid naar zuidwest.

Dan ontbreken nog de laatste twee stappen: melk en het bereiden/bakken. Bij het kerkje kunnen kinderen een kunstkoe melken. De pannenkoekenbakker-van-de-dag is Inez Geenen, samen met haar man Nicolaas uitbater van het fraaie kerkje met uitzicht op het Reitdiepdal. De afnemers zitten buiten aan picknicktafels en melden dat de pannenkoeken goed smaken.

Een bekende schuift aan. De taak van Enie in de molen zit erop en zij heeft wel trek in de dik verdiende lekkernij.

De Kinderpannenkoekenroute is onderdeel van het project Waddenland: Land van Boeren en Vissers. Doel is om inwoners en toeristen te laten zien waar ons voedsel vandaan komt.

Inez bakt pannenkoeken.
Enie smult na afloop van een heerlijke pannenkoek.