Jochen, ingenieur op zee, harkt zijn sloot schoon

Hij staat in de sloot, waadpak aan, hark in de hand. Jochen Tijsen (30) maakt op een donkere decemberdag zijn sloot voor zijn woning in Eenrum schoon. Hij is water gewend, is als ingenieur werkzaam op zee, in de platform- en windmolenbouw.

´De sloot moet je elk jaar bijhouden. Alle gras en het meeste riet haal ik eruit en gooi ik op de composthoop. Zo houd je een gezonde sloot. Als je het niet doet, slibt die dicht en verdwijnt de zuurstof. Nu houd je de visjes en salamanders.´

De helft van de sloot is eigendom van de gemeente. ´Normaal waren die hier al geweest, maar dat is nog niet gebeurd. Ik weet het niet zeker hoor, maar volgens mij is er wat budget weg… Nou, dan doe ik het zelf. Ik vind het niet erg om een paar uurtjes met de voeten in de klei te staan. En het gaat goed. Kijk, het water begint al helder te worden.´

Jochen woont sinds mei in het prachtige herenhuis aan de Mensingeweersterweg, samen met zijn partner Maaike de Lange en hun twee kinderen, van 4 maand en bijna 2 jaar. ´We hebben de woning vorig jaar gekocht en zijn maandenlang aan het verbouwen geweest. We woonden in de stad en wilden naar een dorp. Maaike is boerendochter en komt van oorsprong uit Kloosterburen, ikzelf uit Den Oever. Als ik weken op zee zit, is het wel handig om je familie in de buurt te hebben.´

Over een paar dagen vertrekt hij weer naar zee. ´Ik heb een poos aan het windmolenpark voor de kust van Borkum gewerkt en laatst nog bij Den Haag, waar ook een nieuw windmolenpark voor de kust komt. Ik doe dit werk nu een jaar op zes. Ik zal zo even een foto maken voor mijn collega´s, weten ze ook wat ik thuis doe.´