Hobbybakker Ben hoort nooit dat-ie dikke prut maakt

Ben met zijn Heel Holland Bakt-keukenschort. ´Een prachtig aandenken aan mijn avontuur.´

Ben Breukelman is al meer dan 40 jaar hobbybakker. Zijn deelname aan het tv-programma Heel Holland Bakt in 2019 heeft zijn lust om te bakken alleen maar aangewakkerd. Maar even bij hem kijken.

Het recept in Libelle waar de bakcarrière van Ben mee begon.

Volgens zijn moeder van 87 bakte hij al als kind. Ben (62) betwijfelt dat, zoekt even in een la en komt met een boekje terug dat in 1978 bij het vrouwentijdschrift Libelle was gevoegd. ´Dat is het tastbare bewijs van mijn start, in mijn beleving dan. Hier heb ik ontzettend veel uit gebakken, vooral de ananasroomtaart.´

Al snel was Ben degene die aan het bakken sloeg voor verjaardagen, familiefeestjes, geboortes en op oudjaarsdag. ´Oliebollen, taarten, nieuwjaarsrolletjes, cupcakes, brood, koeken. Je kunt het niet zo gek bedenken of ik bak het. Ook de ingrediënten als amandelspijs maak ik zelf.´

De lekkernijen komen tot stand in de prachtige, lange keuken van Ben en Anneke (Carmio) in Winsum. Als proefkonijn dienen geregeld familie, vrienden en kennissen.

Ben draait nergens zijn hand voor om.

Vanaf de start van Heel Holland Bakt in 2013 ging hij na afloop van elke aflevering de keuken in om de technische opdracht uit het programma te maken.

Maar hoe kwam de voorzitter van vv Winsum en oud-dirigent van de Christelijke Showband Excelsior (Groningen) en de Oldkampbloazers (Zoutkamp) er zelf in terecht?

Dankzij dochter Jacqueline, zij gaf hem stiekem op. Een paar minuten voordat het productiebedrijf hem belde, waarschuwde ze hem.

´De mensen van Blue Circle vroegen mij het hemd van het lijf. Daarna kreeg ik een mailtje: maandagmiddag 6 mei om 5 uur moest ik mij in Amsterdam melden met een taart naar keuze en een mokkataart. Die zondag ben ik de hele dag aan het bakken geweest. Met Jacqueline ging ik naar Amsterdam. Tot mijn grote verbazing bleken hiervoor slechts 100 van de 700 aangemelde bakkers uitgenodigd.´

Mijn taarten zaten in twee tupperware-bakjes

´Zat ik daar met allemaal mensen die prachtige, felgekleurde taarten hadden meegenomen. Als nuchtere Groninger had ik geen seconde nagedacht over de prestatie. Mijn taarten zaten in twee tupperware-bakjes, niet op een mooie schaal. Maar oké, het gaat natuurlijk om de smaak.´

´Een bakker van Robèrt van Beckhoven beoordeelde mijn taarten. Hij zat er met zijn handen in te graaien, ze zagen er na afloop niet uit. Na een half uur wist hij genoeg. Thuis in Winsum werd ik een paar dagen later gebeld: ik zat bij de laatste vijftig en werd uitgenodigd voor de braderie op het landgoed in Maarssen. De opdracht luidde: verbluf de jury met een baksel.´

De aflevering waarin Ben te zien was, werd opgenomen in juni en uitgezonden rond de kerstdagen. Vandaar de kerstmuts terwijl de bomen vol in blad staan. Naast Ben staan meester patissier Robért van Beckhoven, culinair publicist Janny van der Heijden en presentator André van Duin van Heel Holland Bakt.

´Ik besloot ze te verrassen met mijn hele ´oeuvre´. Zaterdag 15 juni heb ik van 8 tot 8 staan bakken. Met de kofferbak vol gebak ging ik de volgende ochtend naar Maarssen. De airco vol aan, want het was een warm weekend. Het werd een superdag, waarop ik allemaal leuke mensen heb ontmoet. In de kraam naast mij stond Anouk, de latere winnaar met wie ik nog altijd contact heb.´

De kraam gevuld met Bens baksels.

Zijn hazelnootschuimtaart viel in de smaak bij zowel Robèrt als Janny. Ben bleek bij de laatste twintig te zitten. ´Donderdag 27 juni en zondag 30 juni moest ik mij vervolgens melden in Oisterwijk. De eerste aflevering van het programma omvatte beelden van die twee dagen en de braderie. Die zondag heb ik me vergaloppeerd, mijn kerstchocoladetaart had ik simpeler moeten houden. Helaas zat ik niet bij de laatste tien. Einde avontuur.´

In één aflevering was Ben dus te zien, maar in de leader van het programma bleef hij dat seizoen. ´Kinderen op school vonden het geweldig. Die zeiden: meneer, u was alweer op tv.´

In Maarssen op de foto met André van Duin.

Ben is docent Nederlands bij Terra Winsum. Gerlof Boersma, zijn collega op de administratie, en hij zijn de enigen die nog aan de Warfstraat hebben gewerkt, op de Christelijke Lagere Agrarische School, de voorloper van Terra.

´In 1985 ben ik begonnen. Een paar weken geleden heb ik met personeelszaken afgesproken dat ik nog doorga tot 1 september 2024. Dan ben ik 64 en is het mooi geweest. In september hebben Anneke en ik een andere caravan gekocht, we willen aan de rit.´

Voor de Terra Landgoedfair, eind mei in Onderdendam, vroegen collega´s Ben om een taartenwedstrijd te organiseren à la Heel Holland Bakt. Anouk en Jeroen, die dat seizoen tot de laatste tien doordrong, beoordeelden samen met Ben de 45 taarten die de leerlingen hadden gemaakt.

De bruidstaart voor Jacqueline. Ook voor de bruiloft van zijn zoon Bas, in 2019, maakte Ben de bruidstaart.

Inmiddels heeft Ben zich alweer twee keer opgegeven voor het programma, maar een revanche zat er niet in.

´Ik werd niet uitgenodigd voor de voorronde en daar heb ik vrede mee. Nu bak ik gewoon voor speciale gelegenheden en als het mij uitkomt. Onze dochter is op 2 september getrouwd, daar heb ik een prachtige bruidstaart en taartbuffet voor gemaakt. Voor de school van mijn kleinzoon (De Piramiden in Winsum) heb ik als paasontbijt cupcakes gebakken, in verschillende kleuren gespoten en afgemaakt met decoratiechocolaatjes. Ik bepaal weer zelf wanneer ik bak. Bakker had ik ook niet willen worden hoor, dan moet je elke dag. Als ik geen zin heb, bak ik niet.´

Hij leert naar eigen zeggen nog elke dag bij, ook van de afleveringen van het tiende seizoen van Heel Holland Bakt steekt hij het nodige op.

´Je moet er geduld voor hebben, het is niet even snel een taart bakken. En je moet niet bang zijn om dingen uit te proberen. Ik ben vrij traditioneel. Het moeten echte taarten zijn met een goede basis. Mensen moeten ervan kunnen genieten.´

´Daar doe je het voor hè: als het klaar is en je hebt een prachtig product waar iedereen van zit te smullen. Gelukkig hoor ik nooit dat het dikke prut is.´